PREDAVANJA I RADIONICE

PREDAVANJA I RADIONICE 2017-12-26T23:35:59+00:00

Samozapošljavanje i freelancing:
nepregledno more mogućnosti

Predavač: Najra Krvavac

Trajanje predavanja: 45 minuta

Najčešće je odluka o (samo)zapošljavanju isključivo u našim rukama. U vremenima u kojim je dostupna svaka informacija iz svih privrednih i socijalnih segmenata, pa i krajeva svijeta, čekanje na radnu knjižicu je – gubljenje vremena. Kako pristupiti otvorenim fondovima, iskoristiti kompetencije i vještine stečene formalnim ili neformalnim školovanjem i uspješno prezentirati vlastito znanje i sposobnosti govoriti će Najra Krvavac, iz perspektive punih 11 godina samozapošljavanja.

Kako do prvog zaposlenja?
Kako pokrenuti vlastiti biznis?

Voditeljice radionice: Nejra Neimarlija Roić i Ajka Baručić

Organizacija zadužena za radionicu: Institut za razvoj mladih KULT

Trajanje radionice: 60 minuta

Moto radionice: Ko dođe, pričat će, ko ne dođe, kajat će se. 🙂

Opis radionice: Ova radionica prisutne će upoznati s tržištem rada u BiH, uključujući informacije o deficitarnim zanimanjima, najtraženijim kompetencijama koje poslodavci traže od mladih ljudi, te kako premostiti najveći izazov kada prvi put tražite posao, a to je – nedostatak radnog iskustva. Radno iskustvo moguće je steći tokom studiranja, a ova radionica naučit će prisutne i kako. Također, kroz interaktivni dio radionice bit će prikazano kako fascinirati poslodavca na tom „strašnom“ intervjuu za posao i kako odgovoriti na posebno „teška“ pitanja. Oni koji razmišljaju da postanu sami svoji šefovi, dobit će smjernice kako doći do izvora sredstava i gdje mogu pronaći savjetodavnu podršku.

Duže od pet godina radi u nevladinom sektoru, u Institutu za razvoj mladih KULT. Završila je Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru gdje se obrazovala u multikulturalnom okruženju upoznajući se s ravnopravnošću, tolerancijom i kritičkim razmišljanjem. Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, iz oblasti finansijskog menadžmenta.

Od 2010. g. aktivna je volonterka, a od 2011. i certificirana omladinska liderica

Kroz angažman u Institutu radila je na inicijativama za povećanje društvenog uključivanja marginaliziranih mladih u BiH i regiji, uključivanje društveno aktivnih mladih u procese donošenja odluka na lokalnom nivou, promoviranje značaja pozicije službenika/ca za mlade, te na mirovnim projektima i unaprjeđenju budžetskog procesa i revizije institucija u BiH.

Nejra se zalaže za omladinski aktivizam, zapošljavanje mladih, jednakost svih građana pred zakonom, toleranciju, poštivanje ljudskih prava i sve što može unaprijediti živote građana i građanki BiH.

Trenutno radi na inicijativi Poslovni prostor BH na stvaranju povoljnije poslovne klime u BiH kroz izmjenu zakonskih rješenja i praksi institucija pri dodjeli sredstava za privredu.

Ajka Baručić je magistrica ekonomije sa petogodišnjim iskustvom u oblasti rada, zapošljavanja i poduzetništva, stečenom kroz rad u nevladinom, vladinom i akademskom sektoru. Trenutno je program menadžerica inicijative Poslovni prostor BH u Institutu za razvoj mladih KULT, koja se bavi zagovaranjem izmjena zakonskih rješenja u oblasti privrede i zapošljavanja.

United to Develop More

Predavač: Armin Talić, Bit Alijansa

Trajanje predavanja: 30 minuta

Bit Alijansa je asocijacija najvećih softverskih kompanija u BiH i kompanija koje kreiraju vrijednost softverskoj industriji. Čine je 27 profesionalnih organizacija koje udruženim snagama rješavaju ključne probleme.

Bit Alijansa je asocijacija formirana od najuspješnijih organizacija koje čine i grade softversku industriju, a koju čine kompanije pružaoci softverskih usluga i rješenja, univerziteti i istraživački instituti, javna tijela i druge organizacije koje doprinose razvoju.

Želimo da se stvorimo ekosistem pogodan za razvoj i proizvodnju inovativnih softverskih usluga i proizvoda, s dodanom visokom vrijednosti, kroz: bliske saradnje između članova asocijacije, razmjenu znanja i ideja, te kroz podršku istraživanju u korist organizacija članica koje imaju uticaj na društvo u cjelini.


Budite kreator svoje budućnosti

Predavači:

Elma Kapić, Specijalist za brendiranje i pribavljanje, razvoj ljudskog resursa UniCredit Bank
Mensura Delić, HR biznis partner, upravljanje ljudskim resursom UniCredit Bank

Trajanje predavanja: 30 minuta

UniCredit Bank d.d. Mostar je registrirana poslovna banka sa sjedištem u Bosni i Hercegovini. ukupnom aktivom od 4,8 milijarde KM i kapitalom od 753,8 miliona KM, Banka danas posluje kroz mrežu od 77 poslovnica koja pokriva čitav teritorij Bosne i Hercegovine, što proizvode i usluge UniCredit Bank čini dostupnim svakom klijentu, u svim većim gradovima i mjestima u Bosni i Hercegovini. UniCredit Bank je vodeća banka u Bosni i Hercegovini po većini pokazatelja poslovanja. (podaci sa 30.06.2017.)

UniCredit Bank pruža cjelokupnu paletu bankovnih usluga koje uključuju poslovanje s pravnim osobama, građanima i financijskim institucijama, poslovanje s inozemstvom, te usluge investicijskog bankarstva. Svoj poslovni uspjeh temelji na kontinuiranom podizanju kvalitete usluga i kreiranju proizvoda prema potrebama financijskog tržišta, pri čemu u središte svog poslovanja uvijek stavlja klijenta. Uz uslužni model rada, kojim je osiguran segmentni pristup svakom klijentu i jednostavnost i efikasnost u pružanju usluga, UniCredit Bank uživa reputaciju stabilnog i pouzdanog partnera na tržištu Bosne i Hercegovine. Pripadnost Grupi UniCredit dodatno doprinosi snazi i stabilnosti UniCredit Bank.

Upoznajte Francusku i mogućnosti koje nudi studentima

Predavači:

Željka Divković, koordinator Ureda Campus France BiH
Mathias Herr, direktor odjela za kurseve Francuskog instituta u BiH

Trajanje predavanja: 30 minuta

Saznajte više o Francuskom institutu, ponudi (biblioteka, medijateka, kursevi, zvanični ispiti o poznavanju jezika), o Francuskoj kao zemlji za studiranje i stipendijama Vlade Francuske za narednu školsku godinu.

Volontiranje je COOL

Voditeljica radionice: Amila Dedić

Trajanje radionice: 45 minuta

Sadržaj radionice: U okviru radionice prisutni će biti upoznati sa pojmom volontiranja, Zakonom o volontiranju, te pravima i obavezama volontera/ki. Kroz praktične primjere prisutnim će biti predstavljene sve prednosti volontiranja. Imat će priliku saznati višeo obavezama institucija u provedbi propisa., ali i kako postati volonter/ka.

Petogodišnje iskustvo u radu na programima za poboljšanje položaja mladih, pravnom savjetovanju institucija u usaglašavanju s regulativama EU i prepoznavanju problema i potreba mladih u oblastima obrazovanja, rada i samozapošljavanja. Vodila inicijativu za usvajanje Zakona o volontiranju FBiH, izradila podzakonske akte za Ministarstvo pravde FBiH potrebne za provođenje Zakona o volontiranju FBiH. Savjetovala više od stotinu organizacija u procesu akreditiranja kao organizatora volontiranja i o obavezama i pravima u skladu s Zakonom o volontiranju FBiH.  Radila na promociji rješenja koja daju podsticaj mladima za volontiranje, mogućnosti sticanja radnog iskustva, validiranje volonterskog angažmana pri upisu na obrazovne programe. Učestvovala u regionalnim programima za usaglašavanje terminologije i institucije volontiranja na prostoru Zapadnog Balkana i u sagledavanju dobrih praksi iz EU. Trenerica u oblasti Građanskog aktivizma i volontiranja. Pored BiH i zemalja regije, obuke vodila i za mlade iz Njemačke, Kipra, Turske, Moldavije i Palestine(West Bank).

Klik do posla, prakse i stipendije:
Predstavljanje JOB4U online platforme

Predavač: Amer Musić, STUDOMAT / JOB4U

Online platforma JOB4U na domeni www.job4u.ba osmišljena je kao interaktivna platforma putem koje će studenti i mladi pretraživati i konkurisati za aktuelne poslove, prakse i stipendije. Na JOB4U platformi studenti i mladi će generisati svoj profil i interaktivni CV, te biti u kontaktu sa kompanijama, institucijama i organizacijama koje rade sa mladima. Putem platforme JOB4U, kompanije će moći predstaviti svoj rad, objavljivati aktuelne konkurse za poslove, prakse i stipendije, te pretraživati bazu studenata i mladih.

Platforma sa radom kreće 12.12.2017. godine i zvanično će biti predstavljena na sajmu o zapošljavanju JOB4U.

Višegodišnje iskustvo iz online marketinga i web consultinga. Suosnivač Agencije eMreža i webID-a. Nakon završetka Druge gimnazije u Sarajevu, uporedo sa studijima, pokreće privatni biznis i počinje se aktivno baviti online marketingom i kreiranjem web stranica, a kasnije osniva web servise STUDOMAT i Školski.ba, koji čine najveću regionalnu online platformu za učenike, studente, roditelje i nastavnike. Od 2012. godine angažovan je kao saradnik za online medije i društvene mreže u FK Željezničar, gdje od 2016. godine ima i svojstvo člana Skupštine. Trenutno je anagažovan na Hayat TV-u kao digital marketing manager. Predavač na seminarima i radionicma Centra za razvoj internet medija eMreža i Centra za kulturu dijaloga. Sarađuje sa brojnim kompanijama, insitucijama i nevladinim organizacijama na polju digitalnog marketinga, web consultinga i upravljanja društvenim mrežama.

E-mail: amer@studomat.ba

JOB4U MODERATOR

JOB4U moderator: Igor Todorovac

U medijskoj industriji Igor je već 22 godine. Sa 16 godina napravio je prve korake na radiju Balkan u Banja Luci. Po struci je komunikolog sa specijalizacijom na vizuelnom identitetu i novim medijima.

Iza njega su godine radijskog, voditeljskog, novinarskog i uredničkog iskustva na televiziji i radiju. Mnogi ga ipak vežu za voditeljski dio posla, međutim, on istče da se pred kamerama našao pukim slučajem, te da mu to nikad nije bila sfera interesovanja.

Od organizacije velikih koncerata Josipe Lisac, Van Gogha, Natali Dizdar, Partibrejkersa, Lenny Kravitza, dočeka Nove godine, zatim posla DJ-a, urednika, u tadašnje vrijeme najgledanijih emisija na ATV Banja Luka, život, odnosno magisterij, ga je doveo u Sarajevo, gdje se 2006. godine zaposlio na Hayat TV.
Od novinarske, preko uredničke i PR, pa do direktorske pozicije, Igor se prije 7 godina odlučio okrenuti poslovima digitalnih medija. Danas je na Hayatu Head Of Digital i sa ponosom ističe da je idejni tvorac jedinstvene digitalne platforme, kada su u pitanju televizije u regionu.

Pod Hayat markicom. Igor je sa svojim timom napravio portal, mobilnu aplikaciju, web tv servis i video on demand servis. Sa ovim, Hayat je jedina TV stanica u regionu koja nudi sve digitalne usluge.

Pored ovoga, Igor je i kreativni direktor agencije PReDUZEĆE koja se bavi odnosima s javnošću, strateškim komunikacijama, kreativnim dizajnom i digitalnim marketingom.